Αποκόλληση Υαλώδους

Μυιοψίες και λάμψεις (Αποκόλληση Υαλώδους)

Τι είναι οι μυιοψίες;
(αναφέρονται και σαν μυγάκια από τους ασθενείς)

Μερικές φορές μπορεί να βλέπετε μικρά στίγματα ή θολερότητες να κινούνται στο πεδίο της όρασής σας. Ονομάζονται μυιοψίες. Μπορεί συχνά να τα δείτε κοιτάζοντας σε μια καθαρή επιφάνεια, όπως σε ένα άσπρο τοίχο ή ένα γαλάζιο ουρανό.

Οι μυιοψίες είναι στην πραγματικότητα μικρές συμπυκνώσεις του υαλοειδούς - το διαυγές υγρό που γεμίζει το πίσω μισό του εσωτερικού του ματιού.

 

Παρά το γεγονός ότι οι μυιοψίες φαίνονται σαν να βρίσκονται μπροστά από το μάτι, στην πραγματικότητα αιωρούνται μέσα στο υαλοειδές υγρό στο εσωτερικό του οφθαλμού.

Αυτό που βλέπετε είναι οι σκιές των συμπυκνώσεων αυτών επάνω στον αμφιβληστροειδή - ο οποίος είναι η στοιβάδα των νευρώνων στο εσωτερικό του οφθαλμού που απορροφά το φως και το μεταφέρει με το οπτικό νεύρο στον εγκέφαλο.

Οι μυιοψίες μπορούν να έχουν διαφορετικά σχήματα: μικρές κουκίδες, κύκλοι, γραμμές, σαν κινούμενη διαφανής μεμβράνη ή ιστός αράχνης.

Τι προκαλεί τις μυιοψίες;

Με την πάροδο της ηλικίας, το υαλοειδές σώμα μπορεί να αρχίσει να συρρικνώνεται - και να γίνεται αλλού πιο πηκτό και αλλού πιο αραιό - σχηματίζοντας συμπυκνώσεις.

Όταν το υαλοειδές σώμα ξεκολλάει από το οπίσθιο τοίχωμα του οφθαλμού, τότε λέγεται οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς. Αυτό είναι το πιο συχνό αίτιο μυιοψιών.

Η οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς είναι πιο συχνή σε ανθρώπους που έχουν:

  • ηλικία άνω των 40 ετών
  • μυωπία (βλέπουν καλύτερα κοντά χωρίς γυαλιά)
  • κάνει εγχείρηση καταρράκτη
  • κάνει επέμβαση καψουλοτομής - δευτερογενούς καταρράκτη - με YAG λέιζερ στο μάτι
  • ιστορικό προηγούμενης φλεγμονής μέσα στο μάτι

Θα πρέπει να εξεταστείτε από έναν οφθαλμίατρο ΑΜΕΣΩΣ (μέσα σε 24-48 ώρες) σε περίπτωση ξαφνικής εμφάνισης νέων μυιοψιών, ειδικά εάν είστε άνω των 45 ετών ή όταν συνοδεύονται απο λάμψεις.

Μπορούν οι μυιοψίες να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα;

Όταν το συρρικνούμενο υαλοειδές σώμα αποκολληθεί από τον αμφιβληστροειδή, τότε μπορεί να δημιουργηθούν ρωγμές επάνω στον αμφιβληστροειδή.

Αυτό ορισμένες φορές μπορεί να προκαλέσει και μικρή αιμορραγία μέσα στον οφθαλμό που μπορεί να παρουσιαστεί με τη μορφή νέων μυιοψιών.

Η ρωγμή του αμφιβληστροειδούς αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε κάθε περίπτωση, επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να οδηγήσει σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Αν έχει δημιουργηθεί ρωγμή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως με λέιζερ.

Έτσι θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας το συντομότερο δυνατό εάν:

  • νέες μυιοψίες εμφανιστούν ξαφνικά.
  • βλέπετε ξαφνικές λάμψεις φωτός (σαν σπίθα από αναπτήρα ή σαν αστραπή)
  • παρατηρήσετε άλλα συμπτώματα όπως απώλεια τμήματος της περιφερικής σας όρασης, θα πρέπει να ενημερώσετε ΑΜΕΣΑ τον οφθαλμίατρό σας.

Πως μπορούν να αντιμετωπισθούν οι φωτοψίες και οι μυιοψίες;

Επειδή θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν ο αμφιβληστροειδής έχει αποκολληθεί, ή εάν έχει δημιουργηθεί ρωγμή, καλέστε τον οφθαλμίατρό σας εάν μία νέα φωτοψία ή νέες μυιοψίες εμφανιστούν ξαφνικά.

Οι μυιοψίες μπορούν να προκαλέσουν θολή όραση πράγμα που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό, ειδικά όταν προσπαθείτε να διαβάσετε. Μπορείτε να προσπαθήσετε να κινήσετε τους οφθαλμούς σας κοιτάζοντας πάνω και μετά κάτω για να μετακινήσετε τις μυιοψίες έξω από το κεντρικό οπτικό σας πεδίο.

Οι μυιοψίες από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν, δεν υπάρχει τρόπος να υποχωρήσουν τελείως αλλά παραμένουν ορατές, και απλά συνηθίζετε την παρουσία τους.

ΟΜΩΣ πολλές από αυτές θα γίνουν λιγότερο έντονες με το πέρασμα του χρόνου και συνεπώς λιγότερο ενοχλητικές. Ακόμα κι αν είχατε μερικές μυιοψίες για χρόνια, θα πρέπει να εξεταστείτε αμέσως εάν παρατηρήσετε την ξαφνική εμφάνιση νέων για να διαπιστωθεί εάν ο αμφιβληστροειδής έχει αποκολληθεί ή έχει δημιουργηθεί ρωγμή σε αυτόν.

Να τονίσω ξανά ότι: Αν έχει δημιουργηθεί ρωγμή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως με λέιζερ.

Αντιμετώπιση ρωγμής με laser

Τι προκαλεί τις λάμψεις;

Όταν το υαλοειδές σώμα ασκεί τριβή ή έλξη στον αμφιβληστροειδή, θα το αντιληφθείτε σαν φώτα που αστράφτουν ή γραμμές αστραπών. Μπορεί να έχετε την εμπειρία της ίδιας αίσθησης εάν έχετε χτυπηθεί ποτέ στο μάτι και είδατε «αστεράκια».

Οι λάμψεις του φωτός μπορεί να εξαφανίζονται και να επανεμφανίζονται για αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Καθώς γερνάμε, οι λάμψεις είναι πιο συχνό φαινόμενο.

Ημικρανίες

Μερικοί άνθρωποι έχουν λάμψεις φωτός που εμφανίζονται ως ακανόνιστες γραμμές ή «κύματα θερμότητας», στο ένα ή και στα δύο μάτια, στο κεντρικό ή και περιφερικό τμήμα του οπτικού τους πεδίου, και έχουν συχνά διάρκεια 10-20 λεπτών ή ακόμα και μερικών ωρών. Μπορεί να εμφανιστούν και σαν τα κύματα που δημιουργούνται όταν ρίξουμε μια πέτρα μέσα σε στάσιμο νερό.

Αυτοί οι τύποι λάμψεων συνήθως προκαλούνται από σπασμό των αγγείων του ματιού, ο οποίος ονομάζεται οφθαλμική ημικρανία.
Μερικές φορές οι λάμψεις αυτές ακολουθούνται και από πονοκέφαλο.

Αλλά οφθαλμική ημικρανία με ακανόνιστες γραμμές ή «κύματα θερμότητας» μπορεί να συμβεί και χωρίς πονοκέφαλο.

Πώς εξετάζουμε τα μάτια σας;

Όταν ο οφθαλμίατρος εξετάζει τα μάτια σας, οι κόρες των οφθαλμών σας θα διασταλούν με ειδικές σταγόνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της ανώδυνης εξέτασης ο οφθαλμίατρός σας, θα παρατηρήσει προσεκτικά τον αμφιβληστροειδή και το υαλώδες σώμα.

Επειδή οι κόρες έχουν διασταλεί θα πρέπει να κανονίσετε να οδηγήσει κάποιος άλλος κατά την επιστροφή σας στο σπίτι.

Οι μυιοψίες και οι λάμψεις φωτός γίνονται συχνότερες καθώς μεγαλώνουμε. Ενώ δεν είναι πάντοτε σοβαρές θα πρέπει πάντα να κάνετε μια οφθαλμολογική εξέταση για να σιγουρευτείτε ότι δεν έχει δημιουργηθεί ρωγμή στον αμφιβληστροειδή.

Εάν έχετε κάποιες ερωτήσεις και απορίες σχετικά με τα παραπάνω, παρακαλώ ρωτήστε τον οφθαλμίατρο σας, κο Κ. Χατζηνικόλα.

Κωνσταντίνος Γ. Χατζηνικόλας, MD

Κωνσταντίνος Γ. Χατζηνικόλας, MD

Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ειδικευθείς στη Μεγάλη Βρετανία
Εξειδικευθείς στην αντιμετώπιση της Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας και της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς κηλίδας. (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Newcastle - Αγγλία)

Copyright 2024 - All Rights Reserved

Ο Σχεδιασμός και η Ανάπτυξη της ιστοσελίδας έγινε από την RodosWebs