Ξηροφθαλμία

Τα δάκρυα μας, παράγονται από τον δακρυικό αδένα που βρίσκεται κάτω από το βλέφαρο στη γωνία του φρυδιού, κυλάνε κατά μήκος του βλεφάρου, και φτάνουν στην εσωτερική γωνία του ματιού προς την μύτη, απ’όπου περνάνε μέσω των δακρυικών σημείων , στα δακρυικά σωληνάρια και από εκεί μέσα στη μύτη.

Το στρώμα των δακρύων αποτελείται από 3 στοιβάδες: Την ελαιώδη, την υδάτινη και την βλεννώδη. Κάθε μια στοιβάδα έχει τη δική της χρησιμότητα.

Ελαιώδης στοιβάδα

Η ελαιώδης στοιβάδα παράγεται από τους μεϊβομιανούς αδένες, και σχηματίζει την εξωτερική επιφάνεια των δακρύων.  Η κύρια δράση της είναι να κάνει λεία την επιφάνεια των δακρύων, και να μειώνει την εξάτμιση των δακρύων.

Υδάτινη στοιβάδα

Η μεσαία υδάτινη στοιβάδα  παράγεται από τους δακρυικούς αδένες των βλεφάρων, καθαρίζει το μάτι και ξεπλένει τα ξένα σωματίδια ή τους ερεθιστικούς παράγοντες.

Βλεννώδης στοιβάδα

Η εσωτερική- βλεννώδης στοιβάδα παράγεται από τον επιπεφυκότα. Η βλεννώδης στοιβάδα επιτρέπει στην υδάτινη στοιβάδα να απλώνεται ομαλά και ομοιόμορφα επάνω στην επιφάνεια του ματιού και βοηθά το μάτι να παραμένει υγρό. Χωρίς τη βλεννώδη στοιβάδα, τα δάκρυα δε θα μπορούσαν να είναι κολλημένα επάνω στο μάτι.

Όταν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας, μια λεπτή στοιβάδα από δάκρυα απλώνεται επάνω στην επιφάνεια του ματιού κάνοντας την πιο καθαρή και λεία. Χωρίς δάκρυα, η όραση δεν είναι καλή.

Μερικές φορές οι άνθρωποι δεν παράγουν αρκετή ποσότητα δακρύων ή έχουν κακής ποιότητας δάκρυα. Αυτή η κατάσταση και στις 2 περιπτώσεις ονομάζεται ξηροφθαλμία.

Συνήθως το μάτι μας, βρέχεται με σταθερή ποσότητα δακρύων κάθε λεπτό.

Το μάτι έχει δυο μεθόδους να παράγει δάκρυα:

 • την αντανακλαστική παραγωγή (σε ερεθισμό του ματιού ή συγκίνηση)  και
 • τη βασική παραγωγή (στην καθημερινή μας ζωή- δηλαδή όταν διαβάζουμε, γράφουμε, περπατάμε στο δρόμο, βλέπουμε τηλεόραση).

Διάφορες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν ξηροφθαλμία:

 • βλεφαρίτιδα
 • ορμονικές αλλαγές όπως στην εμμηνόπαυση είναι ένας από τους κύριους λόγους, για τους οποίους οι γυναίκες προσβάλλονται πιο συχνά.
 • ο  συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
 • η  ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • παθήσεις του θυρεοειδούς
 • σύνδρομο Sjögren's
 • σακχαρώδης διαβήτης
 • ο έρπητας ζωστήρας
 • η χρόνια χρήση φακών επαφής και
 • χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούν το μάτι όπως για παράδειγμα το LASIK για τη διόρθωση της μυωπίας/υπερμετρωπίας/ αστιγματισμού

οδηγούν σε μειωμένη παραγωγή δακρύων και κατά συνέπεια ξηροφθαλμία.

Επίσης διάφορα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τα δάκρυα μας.

Διάγνωση ξηροφθαλμίας

Η διάγνωση γίνεται με εξειδικευμένες εξετάσεις στο ιατρείο του κου Χατζηνικόλα Κων/νου, και με τις οποίες ελέγχονται και αναλύονται τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα των δακρύων.

Αντιμετώπιση ξηροφθαλμίας

Στάδια αντιμετώπισης ξηροφθαλμίαςΣτα πρώτα στάδια, η αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας γίνεται με απλές σταγόνες - υποκατάστατα δακρύων.

Σε δεύτερο στάδιο χρησιμοποιούνται σταγόνες πιο πυκνόρρευστες από τις πρώτες.

Σε ένα τρίτο στάδιο και όταν τα συμπτώματα είναι βαρύτερα, τότε μπορεί το άτομο να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει για μερικές ημέρες σταγόνες κορτιζόνης και να χρησιμοποιεί ακόμα πιο εξειδικευμένα (από αυτά που συνήθως κυκλοφορούν) παρασκευάσματα- υποκατάστατα δακρύων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΔΑΚΡΥΩΝ ΙΔΙΑ.

Σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να χρειαστεί να φτιαχτούν ειδικές σταγόνες με οδηγίες του οφθαλμίατρου κου Κ. Χατζηνικόλα προς το φαρμακοποιό σας, ώστε να δοθεί μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη λύση στο πρόβλημα σας.

Σε πολύ προχωρημένες καταστάσεις ή αν το άτομο δε μπορεί να βάζει συνέχεια σταγόνες στα μάτια του ή όταν δεν υπάρχει βελτίωση μόνο με τις σταγόνες , τότε  μπορεί να χρησιμοποιηθούν ειδικά μικροσκοπικά βύσματα από σιλικόνη με τα οποία φράζουμε τα στόμια των δακρυικών σωληναρίων, οπότε τα δάκρυα είτε τα τεχνητά είτε τα φυσικά, θα παραμένουν περισσότερο χρόνο επάνω στο μάτι.

Τάπα Σιλικόνης

Η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και γίνεται σε καθιστική θέση. Το άτομο δε νοιώθει απολύτως τίποτα και φεύγει αμέσως μετά την διαδικασία τοποθέτησης των ειδικών αυτών βυσμάτων σιλικόνης.

Το βασικό είναι ότι είναι εντελώς αναστρέψιμη επέμβαση.

Αν για τον οποιονδήποτε λόγο, το άτομο θελήσει να του αφαιρεθούν τα βύσματα  αυτά, η διαδικασία αφαίρεσης τους είναι πολύ εύκολη.

dakriiko-01

 

dakriiko-02

Κωνσταντίνος Γ. Χατζηνικόλας, MD

Κωνσταντίνος Γ. Χατζηνικόλας, MD

Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ειδικευθείς στη Μεγάλη Βρετανία
Εξειδικευθείς στην αντιμετώπιση της Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας και της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς κηλίδας. (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Newcastle - Αγγλία)

Copyright 2020 - All Rights Reserved

Ο Σχεδιασμός και η Ανάπτυξη της ιστοσελίδας έγινε από την RodosWebs