Διαγνωστικές Εξετάσεις

Διάθλαση

Αυτόματο φορητό διαθλασίμετρο ειδικό για παιδιάMέτρηση των διαθλαστικών σφαλμάτων των οφθαλμών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία). Με εξειδικευμένες τεχνικές εξέτασης αλλά και ηλεκτρονική μέτρηση των διαθλαστικών ανωμαλιών με τελευταίας γενιάς μηχανήματα.

Ορθοπτική μελέτη

Αναλυτικός έλεγχος και μέτρηση του στραβισμού και της κινητικότητας των οφθαλμών.

Τονομέτρηση

Μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης με εξειδικευμένα και πρωτοποριακά μηχανήματα.

Μέτρηση του πάχους του κερατοειδούς

Το πάχος του κερατοειδούς είναι σημαντικό στον καθορισμό του υπολογισμού της ενδοφθάλμιας πίεσης, καθώς επίσης και στον προεγχειρητικό έλεγχο για διαθλαστική επέμβαση διόρθωσης μυωπίας, ή υπερμετρωπίας.

ΟΡΘΟΠΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Πλήρης εξέταση της λειτουργίας και κινητικότητας των ματιών με σκοπό τον εντοπισμό διάφορων διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού) και της πρεσβυωπίας.

Εξετάζεται και αναλύεται η ικανότητα συνεργασίας των ματιών μεταξύ τους, και μετριέται το ποσοστό στραβισμού, ή και αμβλυωπίας (τεμπέλικο μάτι).

Αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων από τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Οπτικά πεδία

Είναι η μελέτη με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, του εύρους του οπτικού πεδίου, αλλά και της ευαισθησίας του αμφιβληστροειδούς, και ελέγχεται η ποιότητα μεταφοράς της εικόνας στον εγκέφαλο (συνεργασία του ματιού με τον εγκέφαλο). Προσφέρουν ανεκτίμητες πληροφορίες στην διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση του γλαυκώματος όπως επίσης και διάφορων άλλων παθήσεων του οπτικού νεύρου και του κεντρικού νευρικού συστήματος. (π.χ όγκοι υπόφυσης, ισχαιμικά αγγειακά επεισόδια, αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης λύκος).

Οπτικά πεδία

Επιτρέπουν τη διάγνωση πολλών παθήσεων στα αρχικά τους στάδια, πριν αυτές οδηγήσουν σε απώλεια της όρασης.


Η εξέταση διαρκεί από 5 – 15 λεπτά.

Ο ασθενής ενημερώνεται για τα αποτελέσματα της εξέτασης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της.

Εξέταση για την σωστή εφαρμογή φακών επαφής

Αξιολόγηση της κατάστασης των οφθαλμών, ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι δυνατή η χρήση φακών επαφής με ασφάλεια και άνεση.


Γίνεται  εξατομικευμένη επιλογή του καταλληλότερου τύπου και υλικού φακών επαφής για τις διάφορες  διαθλαστικές ανωμαλίες καθώς και εκπαίδευση του χρήστη των φακών για τη σωστή χρήση και φροντίδα τους.


Εφαρμογή ειδικών φακών επαφής, όπως κερατοκωνικών, πρεσβυωπικών, αστιγματικών, θεραπευτικών, για υψηλές μυωπίες.

Φωτοδυναμική θεραπεία

Καθιστά δυνατή τη θεραπεία πολλών παθήσεων της ωχράς κηλίδας που μέχρι πριν από μερικά χρόνια μπορούσαν να οδηγήσουν σε τύφλωση λόγω έλλειψης αποτελεσματικής θεραπείας.


Μια ειδική φαρμακευτική ουσία (βερτεπορφίνη) χορηγείται ενδοφλέβια και στη συνέχεια με ένα ειδικό laser που εστιάζεται στην παθολογική περιοχή της ωχράς, η ουσία βερτεπορφίνη, ενεργοποιείται μέσω των ακτίνων λέιζερ. 
Σε αντίθεση με τα παλαιότερα laser, το laser που χρησιμοποιείται στη φωτοδυναμική θεραπεία δεν καταστρέφει υγιείς ιστούς.


Μία ή περισσότερες συνεδρίες μπορούν να χρειαστούν στα πλαίσια της φωτοδυναμικής θεραπείας.


Κάθε συνεδρία λέιζερ διαρκεί περίπου 90 δευτερόλεπτα, αλλά η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20-25 λεπτά.

DYNAMIC CONTOUR TONOMETRY (DCT): Νέο, πρωτοποριακό ψηφιακό τονόμετρο μετρά με μεγαλύτερη ακρίβεια την ενδοφθάλμια πίεση (ΕΟΠ)

Ψηφιακό τονόμετρο Pascal

Η μέτρηση της ΕΟΠ, δηλαδή της πίεσης του ματιού, αποτελεί βασικότατο μέρος μιας πλήρους και σωστής οφθαλμολογικής εξέτασης. Επειδή όταν η ενδοφθάλμια πίεση ανεβεί σε επικίνδυνα όρια για το συγκεκριμένο μάτι, τότε μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στο οπτικό νεύρο και να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια όρασης ή ακόμα και σε τύφλωση, αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα.  Η αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης είναι πολύ ύπουλη, γιατί δυστυχώς  δεν δίνει συμπτώματα οπότε το άτομο δεν το καταλαβαίνει, παρά μόνο σε πολύ προχωρημένα στάδια.

Πολλές οφθαλμολογικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά, έχουν δείξει ότι οι μέθοδοι μέτρησης της ΕΟΠ (όπως το τονόμετρο επιπεδώσεως Goldmann, το τονόμετρο αέρα – μη επαφής κ.λ.π.) σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ακριβείς. Ένα παράδειγμα αποτελούν όσοι έχουν υποβληθεί στη μέθοδο LASIK ή PRK, σε ακτινωτές κερατοτομές, όπως και σε άλλες περιπτώσεις.

Η διόρθωση της μυωπίας ή της υπερμετρωπίας με το λέιζερ, μπορεί μεν να έχει θεαματικά αποτελέσματα στην απαλλαγή των γυαλιών ή των φακών επαφής σας, αλλά  μετεγχειρητικά, επηρεάζει την ακριβή μέτρηση της ΕΟΠ με τα κοινά τονόμετρα. Ανάλογη δυσκολία είχε παρατηρηθεί και σε ασθενείς που πάσχουν από κερατόκωνο, που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση κερατοειδούς, αλλά και σε όσους έχουν ιδιαίτερα λεπτό ή παχύ κερατοειδή. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι μέθοδοι μέτρησης της ΕΟΠ είναι αναξιόπιστες.

Το ψηφιακό τονόμετρο (DCT) ήρθε να λύσει το πρόβλημα αυτό, αφού είναι ικανό να μετρά με μεγαλύτερη ακρίβεια την ΕΟΠ και χωρίς να επηρεάζεται από τις παραπάνω συνθήκες. Με το DCT, η μέτρηση της ΕΟΠ διαρκεί περίπου 4-5  δευτερόλεπτα, είναι ανώδυνη και ο υπολογισμός της γίνεται  μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ψηφιακή φωτογράφηση βυθού

Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή βυθούΓίνεται για την ψηφιακή απεικόνιση και ηλεκτρονική καταγραφή της φωτογραφίας διαφόρων παθολογικών καταστάσεων του οφθαλμού και τη δυνατότητα ανίχνευσης τυχόν μελλοντικών αλλαγών και σύγκρισης των παλαιότερων με τις νέες εικόνες.

Φυσιολογικός βυθός οφθαλμούΦυσιολογικός βυθός οφθαλμού

 

Ωπή ωχράς μετά από τραυματισμό σε νεαρό άτομοΩπή ωχράς μετά από τραυματισμό σε νεαρό άτομο

Μελέτη βυθού

Ο βυθός είναι το πίσω μισό μέρος του ματιού. Η μελέτη του βυθού, αποτελεί απαραίτητο μέρος μιας πλήρους και αναλυτικής οφθαλμολογικής εξέτασης. Με τη χρήση ειδικών κολλυρίων που διαστέλλουν την κόρη(μυδρίαση) ,γίνεται δυνατή η λεπτομερής και εκτεταμένη εξέταση του βυθού του ματιού.

Βασικοί παράγοντες που σχετίζονται με αλλοιώσεις του βυθού είναι:

  • η ηλικία,
  • η υπέρταση,
  • ο διαβήτης,
  • η υψηλή χοληστερίνη,
  • η μυωπία κ.α.

Ο κος Χατζηνικόλας με την εμπειρία που απέκτησε στην Αγγλία αλλά και με τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα και σε μεγαλύτερο ποσοστό να προσφέρει θεραπεία, για διάφορες αλλοιώσεις του βυθού, πριν αυτές να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην όραση.

Τοπογραφία Κερατοειδούς

Τοπογραφικό μηχάνημα κερατοειδής

Τοπογραφία κερατοειδή - Κερατόκωνος

Ηλεκτρονική - Τοπογραφική απεικόνιση και αξιολόγηση του πρόσθιου τοιχώματος του κερατοειδούς. Πολύ χρήσιμη εξέταση για τον ακριβή καθορισμό του αστιγματισμού, αλλά και των σταδίων του κερατόκωνου.

Είναι απαραίτητη σε όλες τις περιπτώσεις αστιγματισμού, επίσης στον προεγχειρητικό αλλά και μετεγχειρητικό έλεγχο για επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής. 
Επίσης παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τη σωστή εφαρμογή φακών επαφής.

Τοπογραφία κερατοειδή - αστιγματισμός

Εκτίμηση δακρυικής στοιβάδας

Εκτίμηση δακρυικής στοιβάδαςΕξειδικευμένος υπολογισμός- μέτρηση της  ποσότητας και εκτίμηση της ποιότητας της δακρυικής στοιβάδας. Είναι πολύ σημαντικό σε χρήστες φακών επαφής, σε περιπτώσεις ξηροφθαλμίας για την αναζήτηση και διερευνηση της υποκείμενης αιτίας. Είναι απαραίτητη  και στον προεγχειρητικό έλεγχο για τη χειρουργική διόρθωση των διαθλαστικών σφαλμάτων με laser, καθώς και στη μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών αυτών.

A-υπερηχογραφία με τεχνική εμβύθισης: (immersion technique)

Ειδικός υπέρηχος για την εκτίμηση του αξονικού μήκους των οφθαλμών, με σκοπό των υπολογισμό της δύναμης του ενδοφακού για την επέμβαση καταρράκτη. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προεγχειρητικής εξέτασης σε άτομα με καταρράκτη.

Εξοφθαλμομέτρηση

Εξοφθαλμομέτρηση

Μέτρηση του βαθμού πρόπτωσης των οφθαλμών. Χρησιμοποιείται στην αξιολόγηση των παθήσεων του οφθαλμικού κόγχου (θυρεοειδικός εξόφθαλμος, τραύματα του κόγχου, όγκοι ή ψευδο-όγκοι του κόγχου).

Δοκιμασία χρωματικής αντίληψης

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΧΡΩΜΑΤΟΨΙΑΣ Η’ ΔΥΣΧΡΩΜΑΤΟΨΙΑΣ

Δοκιμασία χρωματικής αντίληψης

Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της δυσχρωματοψίας, καθώς και για την ποιοτική εκτίμηση των διαφόρων παθήσεων του οπτικού νεύρου (οπτική νευρίτιδα, θυρεοειδική οπτική νευροπάθεια κ.λ.π).

Πλύση της δακρυικής αποχετευτικής οδού

Πλύση της δακρυικής αποχετευτικής οδού

Η μικρή τρύπα (δακρυικό σημείο) που βρίσκεται στην έσω γωνία του κάτω βλεφάρου, διαστέλλεται με ένα ειδικό εργαλείο, και τα δακρυϊκά σωληνάρια πλένονται με αποστειρωμένο φυσιολογικό ορό, χρησιμοποιώντας μικρή ειδική βελόνα –λεπτό σωληνάριο-, ενσωματωμένη σε μια σύριγγα. Ο κος Χατζηνικόλας μπορεί να καταλάβει αν το σωληνάριο σας είναι βουλωμένο ή όχι, από το πόσο καλά και εύκολα περνάει ο φυσιολογικός ορός μέσα στη μύτη.

Κωνσταντίνος Γ. Χατζηνικόλας, MD

Κωνσταντίνος Γ. Χατζηνικόλας, MD

Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ειδικευθείς στη Μεγάλη Βρετανία
Εξειδικευθείς στην αντιμετώπιση της Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας και της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς κηλίδας. (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Newcastle - Αγγλία)

Copyright 2020 - All Rights Reserved

Ο Σχεδιασμός και η Ανάπτυξη της ιστοσελίδας έγινε από την RodosWebs