Επέμβαση Καταρράκτη

Καταρράκτης Καταρράκτης

Καταλαβαίνοντας την επέμβαση καταρράκτη

Αυτό το άρθρο έχει σκοπό να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι είναι ο καταρράκτης, και τα σχετικά περί της επέμβασης για την αφαίρεση του.

Τι είναι ο καταρράκτης ;

Ο καταρράκτης είναι ένα θολωμένο τμήμα του ματιού, που ονομάζεται φακός. Η όραση σας γίνεται θολή γιατί ο καταρράκτης είναι σαν ένα παγωμένο γυαλί, δηλαδή θολό, και επηρεάζει την όραση σας. Δεν είναι μια μεμβράνη που μεγαλώνει μπροστά από το μάτι σας ανεξάρτητα με όσα μπορεί να έχετε ακούσει.

 

Εάν ο γιατρός σας, σας είπε ότι έχετε καταρράκτη, μην πανικοβάλλεστε. Πολλοί άνθρωποι έχουν καταρράκτη μετά τα 60 συνήθως, και η πλειοψηφία αντιμετωπίζεται επιτυχώς.

katarraktis01

Ποια είναι η λειτουργία του φακού;

Ο φακός είναι ένας διαφανής ιστός πίσω από την ίριδα, το χρωματιστό τμήμα του ματιού. Ο φακός βοηθάει το φως να εστιάζεται στο πίσω μέρος του εσωτερικού του ματιού - τον αμφιβληστροειδή - και έτσι σχηματίζεται η εικόνα. Το παραπάνω διάγραμμα δείχνει τα βασικά μέρη του ματιού.

Πως ο καταρράκτης επηρεάζει την όραση σας;

e0a70f72bdae9885bfc32d7cd19a26a1 LΠως βλέπει ένας ασθενής με καταρράκτηΘολή όραση
Αυτό είναι πολύ συχνό. Μπορεί να παρατηρήσατε ότι η όραση σας έχει γίνει θολή ή τα γυαλιά σας νομίζετε ότι είναι βρώμικα είτε ότι έχουν γρατσουνιστεί.

Θάμπωμα από τα Φώτα
Μπορεί να σας ενοχλούν τα φώτα των αυτοκινήτων.

Αλλαγή της αντίληψης των χρωμάτων
Τα χρώματα μπορεί να φαίνονται ξεθωριασμένα ή θολά

Τι μπορεί να προκαλέσει τον καταρράκτη;

Ο καταρράκτης μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Στους περισσότερους εμφανίζεται όσο το άτομο γερνάει, αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς την αιτία. Σε νεότερα άτομα ξέρουμε ότι μπορεί να προκύψει από καταστάσεις όπως σακχαρώδης διαβήτης, μερικά φάρμακα όπως η κορτιζόνη και σε βάθος χρόνου μετά από ορισμένα άλλα χρόνια προβλήματα των ματιών, όπως οι φλεγμονές.

Ποιά θεραπεία είναι διαθέσιμη σήμερα;

Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση για το καταρράκτη είναι η επέμβαση με υπερήχους - φακοθρυψία όπως λέγεται επιστημονικά - για να αφαιρεθεί ο θολός φακός. Δίαιτα ή και φάρμακα δεν έχουν δείξει ότι μπορούν να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν τον καταρράκτη.

Πότε μπορώ να κάνω την επέμβαση;

Στο παρελθόν, εμείς οι οφθαλμίατροι περιμέναμε μέχρι ο καταρράκτης να ‘‘ωριμάσει’’ και η όραση να γίνει πολύ χαμηλή πριν να συστήσουμε να αφαιρεθεί ο καταρράκτης. Σήμερα όμως με τις σύγχρονες μεθόδους, η επέμβαση γίνεται συνήθως αμέσως μόλις η όραση αρχίσει να επηρεάζει την ικανότητα σας να διαβάζετε, να δουλεύετε και να κάνετε τα πράγματα που απολαμβάνετε.

Εάν οδηγείτε, πρέπει να πληροίτε τις προδιαγραφές του υπουργείου συγκοινωνιών, και μπορεί να είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τον καταρράκτη για να μπορέσετε να ανανεώσετε το δίπλωμα σας.

Πριν από την επέμβαση

Πριν από την επέμβαση, εσείς και το μάτι σας θα εξεταστείτε προσεκτικά, για να αποφασιστούν οι λεπτομέρειες της επέμβασης. Γι’ αυτό μπορεί να χρειαστεί μια δεύτερη επίσκεψη πριν την επέμβαση για να υπολογιστεί ο ενδοφακός που θα μπει μέσα στο μάτι μετα την αφαίρεση του καταρράκτη.

Πώς υπολογίζεται ο φακός που θα μπει μέσα στο μάτι;

Πριν την επέμβαση του καταρράκτη,και αφού έχουν εξηγηθεί όλες οι λεπτομέρειες της επέμβασης, ο κος Χατζηνικόλας κάνει τις μετρήσεις για τον υπολογισμό της δύναμης του ενδοφακού που θα μπει μέσα στο μάτι, όταν αφαιρεθεί ο καταρράκτης.

Οι μετρήσεις αυτές γίνονται  με το υπερσύγχρονο μηχάνημα βιομετρίας IOL MASTER 500 που έχει στο ιατρείο του ο κος Χατζηνικόλας.

Το υπερσύγχρονο μηχάνημα βιομετρίας IOL MASTER 500

Το μηχάνημα αυτό έχει την τελευταία έκδοση λογισμικού και είναι εξοπλισμένο με όλες τις σύγχρονες φόρμουλες υπολογισμού της δύναμης του ενδοφακού, καθώς και τις εξειδικευμένες φόρμουλες Ηaigis-L (αυτή είναι η πιο ακριβής μέθοδος, παγκοσμίως, για ασθενείς που έχουν κάνει επέμβαση διόρθωσης μυωπίας ή υπερμετρωπίας στο παρελθόν) και Ηolladay 2 consultant formula. Με το μηχάνημα IOL MASTER 500 σχεδόν μηδενίζεται το όποιο λάθος γίνονταν στον υπολογισμό της δύναμης του ενδοφακού με όλα τα προηγούμενα  μηχανήματα και μεθόδους μετρήσεων.

Είναι το πιο τέλειο και πιο σύγχρονο μηχάνημα αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Είναι ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ στη Ρόδο και από τα λίγα σε όλη την Ελλάδα

Η εξέταση είναι πολύ γρήγορη, ανώδυνη και πάρα πολύ αξιόπιστη.

Πώς γίνεται η εξέταση του καταρράκτη;

Την επέμβαση του καταρράκτη ο κος Χατζηνικόλας την κάνει με το ΠΛΕΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ μηχάνημα INFINITI της εταιρείας ALCON. Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο μηχάνημα στη Ρόδο - είναι το μοναδικό - και το πιο σύγχρονο στη Ρόδο.

Η μεγάλη καινοτομία του μηχανήματος INFINITI σε σχέση με όλα τα άλλα , είναι ότι έχει την πρωτοποριακή ικανότητα οι δονήσεις του να γίνονται με κυκλοτερή κίνηση και όχι μπρος πίσω, ίδια φιλοσοφία και τεχνική με την οποία  ανοίγονται και οι σήραγγες στην κατασκευή του υπόγειου σιδηροδρόμου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το μάτι να δέχεται λιγότερες δονήσεις αλλά και μικρότερη ενέργεια- θερμότητα. Έτσι υπάρχει πολύ μικρότερος κίνδυνος για τυχόν επιπλοκές που συνδέονται με αυτή τη θερμότητα. Επίσης με αυτού του είδους τις κυκλοτερείς (oscillations)  όπως λέγονται κινήσεις,  οι αναπηδήσεις  των μικρών κομματιών του καταρράκτη που έχουμε σπάσει με το μηχάνημα, είναι ελάχιστες.

Ακόμα και οι πιο σκληροί και ώριμοι καταρράκτες, μπορούν να διασπαστούν σε μικρά κομμάτια και να απορροφηθούν σε πολύ λιγότερο χρόνο από το αν χρησιμοποιούνταν οποιοδήποτε άλλο μηχάνημα.

Οι ενδοφακοί που χρησιμοποιεί ο κος Χατζηνικόλας, είναι της αμερικάνικης εταιρείας ALCON , από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενδοφακών στον κόσμο.

Τι συμβαίνει κατά την επέμβαση;

Πλέον σχεδόν όλα τα περιστατικά γίνονται με τοπική αναισθησία με σταγόνες. Με την τοπική αναισθησία, δεν θα κοιμηθείτε, αλλά δε θα αισθάνεστε τίποτα στο μάτι σας.

Ο κος Χατζηνικόλας, θα σας μιλάει και θα σας εξηγεί τι συμβαίνει κατά την διάρκεια της επέμβασης. Εάν κάνετε την επέμβαση με γενική αναισθησία, δεν θα έχετε τις αισθήσεις σας αλλά θα κοιμάστε.

Ο κος Χατζηνικόλας κάνει την επέμβαση με την βοήθεια ενός μικροσκοπίου, μέσα από μια μικροσκοπική τομή 2,4 χιλιοστών στην επιφάνεια του ματιού (τον κερατοειδή). Η τομή είναι τόσο μικρή που δε χρειάζονται ράμματα συνήθως. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 7-15 λεπτά αλλά μπορεί να κρατήσει και περισσότερο ανάλογα με το πόσο προχωρημένος είναι ο καταρράκτης.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο καταρράκτης αφαιρείται με ένα μικροσκοπικό εργαλείο (υπέρηχο) και αντικαθίσταται από έναν πλαστικό φακό, έτσι ώστε το μάτι να μπορεί να δει καθαρά μετά την επέμβαση. Αυτός ο πλαστικός φακός ονομάζεται ενδοφακός, και μένει μόνιμα μέσα στο μάτι.

Ένα πλαστικό κάλυμμα θα τοποθετηθεί μπροστά από το μάτι σας για να σας προστατεύει από κατά λάθος τραυματισμούς μετά την επέμβαση - και κυρίως κατά την διάρκεια του ύπνου τις πρώτες 2-3 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Η επέμβαση δεν είναι επώδυνη και εάν χρησιμοποιηθούν ράμματα, αυτά δεν φαίνονται ούτε ενοχλούν τις περισσότερες φορές.

Η επέμβαση, δεν γίνεται με λέιζερ αλλά με υπέρηχο.

Να διευκρινιστεί, ότι το μάτι σας δεν βγαίνει έξω κατά την διάρκεια της επέμβασης.

 

Δείτε ένα βίντεο από μία επέμβαση καταρράκτη που έκανε ο κ.Χατζηνικόλας σε ασθενή με υψηλή μυωπία:

 

Δείτε επίσης μία επέμβαση καταρράκτη που έκανε ο κ.Χατζηνικόλας σε ασθενή με γλαύκωμα:

 

Διαβάστε τι είπαν οι ασθενείς μας που υποβλήθηκαν σε επέμβαση καταρράκτη από τον κ.Κωνσταντίνο Χατζηνικόλα.

 

Μετά την επέμβαση

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται άμεσα μια βελτίωση της όρασης τους, αν και η πλήρης επούλωση μπορεί να πάρει περισσότερες ημέρες.

Θα σας δοθούν σταγόνες για να βάζετε στο χειρουργημένο μάτι. Είναι καλή ιδέα να έχετε κάποια βοήθεια στο σπίτι, ειδικά εάν είναι δύσκολο για σας να βάζετε οι ίδιοι τις σταγόνες σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πάνε σπίτι σχεδόν αμέσως μετά την επέμβαση, και μπορεί να είναι ικανοί να αναλάβουν άμεσα τις καθημερινές τους ασχολίες, αλλά να θυμάστε τα παρακάτω:

 • Αποφεύγετε να τρίβετε το χειρουργημένο μάτι
 • Να φοράτε το πλαστικό κάλυμμα πριν τον ύπνο για τις πρώτες 2 εβδομάδες
 • Μην σηκώνετε μεγάλα βάρη και αποφεύγετε την έντονη εργασία και το κολύμπι
 • Να προσέχετε όταν φυσάει αέρας μην τυχόν κάτι μπει μέσα στο μάτι σας, αλλά δε χρειάζεται να μένετε όλη μέρα μέσα στο σπίτι.

Ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να απαντήσει σε όποιες ερωτήσεις μπορεί να έχετε, και να σας συμβουλεύσει για το πότε θα εξεταστεί ξανά το μάτι σας, πότε θα πάτε πίσω στη δουλειά σας, και πότε να οδηγήσετε ξανά.

Πιθανά προβλήματα

Η επέμβαση του καταρράκτη είναι σήμερα μια από τις πιο επιτυχημένες επεμβάσεις. Σε ποσοστό λιγότερο από το 1%, μπορεί να συμβούν σοβαρές αλλά και απρόβλεπτες επιπλοκές.

Πιθανές επιπλοκές κατά τη διάρκεια της επέμβασης καταρράκτη:

 • Λόγω μεγάλης διακύμανσης της αρτηριακής πίεσης σε συνδυασμό με την χαμηλή πίεση στο μάτι την ώρα της επέμβασης, μπορεί να συμβεί ρήξη μικρού αγγείου μέσα στο μάτι και να προκληθεί αιμορραγία, η οποία μπορεί να είναι είτε μεγάλη είτε μικρή (πάρα πολύ σπάνια επιπλοκή)
 • Την ώρα της αναρρόφησης των κομματιών του καταρράκτη, μπορεί να σπάσει η κάψα μέσα στην οποία βρίσκεται ο φακός και ένα από αυτά τα κομμάτια του φακού να περάσει στο πίσω μέρος του ματιού. Αν το κομμάτι είναι μεγάλο θα χρειαστεί νέα επέμβαση σε δεύτερο χρόνο. Αν το κομμάτι είναι μικρό, αυτό μπορεί να απορροφηθεί.
 • Αύξηση της πίεσης του ματιού, η οποία μπορεί να είναι τέτοια που να πρέπει να σταματήσουμε την επέμβαση και αυτή να συνεχιστεί σε δεύτερο χρόνο για την ασφάλεια του ματιού (πάρα πολύ σπάνια).
 • Πιθανότητα πτώσης ολόκληρου του φακού στο οπίσθιο τμήμα του ματιού κατά την διάρκεια της επέμβασης, πράγμα που σημαίνει επανάληψη της επέμβασης σε δεύτερο χρόνο (πιθανότητα μικρότερη από 1:1000).

Πιθανές επιπλοκές Μετά την επέμβαση:

 • Φλεγμονή μέσα στο μάτι ή οίδημα της ωχράς κηλίδας (συλλογή υγρού στην ωχρά κηλίδα = μείωση της όρασης) - (όχι συχνό).
 • Μειωμένη όραση ή απώλεια της όρασης στο χειρουργημένο μάτι (πολύ σπάνιο).
 • Αύξηση της πίεσης του ματιού τις πρώτες μέρες.
 • Μόλυνση του ματιού - ενδοφθαλμίτιδα, επιπλοκή που είναι και η σοβαρότερη απ ’ όλες, με συχνότητα 1:800 μάτια (παγκοσμίως), με κίνδυνο ακόμα και τύφλωση του ματιού.

Εάν έχετε κάποιες ανησυχίες μετά την επέμβαση επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Μια από τις πιο συχνές, και εύκολα αντιμετωπίσιμες επιπλοκές είναι η θόλωση του οπισθίου περιφακίου - ο δευτερογενής καταρράκτης όπως λέγεται, στο τμήμα του ματιού που κρατάει τον ενδοφακό στη θέση του. Αυτή η θόλωση προκαλεί μείωση της όρασης και μπορεί να συμβεί είτε μερικούς μήνες είτε μερικά χρόνια μετά, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι έγινε μια επιτυχημένη επέμβαση καταρράκτη. Σε αυτη την περίπτωση η θεραπεία με λέιζερ είναι απαραίτητη για να επανέλθει πλήρως η όραση. Όπως ειπώθηκε παραπάνω, αυτό μπορεί να διορθωθεί με λέιζερ στο ιατρείο και όχι σε χειρουργείο.

Εάν έχετε κάποιες ερωτήσεις και απορίες σχετικά με τα παραπάνω, παρακαλώ ρωτήστε τον οφθαλμίατρο σας, κο Κ. Χατζηνικόλα.

Κωνσταντίνος Γ. Χατζηνικόλας, MD

Κωνσταντίνος Γ. Χατζηνικόλας, MD

Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ειδικευθείς στη Μεγάλη Βρετανία
Εξειδικευθείς στην αντιμετώπιση της Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας και της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς κηλίδας. (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Newcastle - Αγγλία)

Copyright 2020 - All Rights Reserved

Ο Σχεδιασμός και η Ανάπτυξη της ιστοσελίδας έγινε από την RodosWebs