Πως μια οφθαλμολογική εξέταση ρουτίνας, μπορεί να σώσει μια ζωή!

ΠΩΣ ΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΡΟΥΤΙΝΑΣ ΣΤΟΝ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΜΙΑ ΖΩΗ !

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΦΑΤΗ , ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Ήταν ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής στο ιατρείο μου , για μια ΄΄γρήγορη΄΄ εξέταση ρουτίνας  που ήθελε να κάνει η Α. ( 37 ετών-μητέρα δύο παιδιών) ) , μια και είχα εξετάσει ήδη τα  δύο της παιδιά μερικές εβδομάδες πριν, και αφού η ίδια δεν είχε κανένα σύμπτωμα με τα μάτια της, ούτε στη γενική της υγεία. Αλλά μετά την επιβεβαίωση από την μικροβιολόγο , στην οποία την ειχα παραπέμψει άμεσα, η Α.  ήταν σε επείγουσα μεταφορά στο δρόμο προς το νοσοκομείο για θεραπεία έκτακτης ανάγκης για να σώσει τη ζωή της.

Ευτυχώς οργανώθηκαν όλα σωστά και χωρίς πανικό, και την επόμενη ημέρα βρίσκονταν στο Αττικό Νοσοκομείο, στην Αθήνα για περαιτέρω εξειδικευμένες εξετάσεις και αντιμετώπιση της πάθησης της. 

 Αλλά και τι ήταν αυτό που την έφερε στον οφθαλμίατρο?  

Απλά προσήλθε για μια  εξέταση ρουτίνας και την βάλαμε κάπου εμβόλιμα στα ραντεβού , λόγω του ότι δούλευε πολλές ώρες την ημέρα και δεν είχε πολύ διαθέσιμο χρόνο.   Αν και  δεν υπήρχε κενό για να κλείσεις  ένα ραντεβού για τις επόμενες εβδομάδες, παρόλα αυτά την βάλαμε κάπου εμβόλιμα. (τελικά είναι όλα τυχαία  άραγε? )  

Κανένα σύμπτωμα για κάποιο πρόβλημα με τα μάτια της ή και με τη γενική της υγεία !!

Έβλεπε καλά ! Η όραση της και στα 2 μάτια ήταν 10/10 , δηλαδή τέλεια !

"Σκέφτηκα μέσα μου , ότι όλα θα ήταν εντάξει αφού η όραση της ήταν τέλεια.

Όμως ,με τη βυθοσκόπηση που έκανα, μια εξέταση διαστολής της ίριδας των οφθαλμών   που μου επέτρεπε να εξετάσω το πίσω μέρος του ματιού, είδα  πολλά  περισσότερα για την κατάσταση των ματιών της Α. 

 Και αυτό που τελικά είδα με εξέπληξε: Πολλές μικρές, στρογγυλές αιμορραγίες και στα δύο μάτια , στον αμφιβληστροειδή της Α.

"μόλις είδα αυτές τις αιμορραγίες , ήξερα αμέσως ότι υπήρχε κάτι μη-φυσιολογικό"

Τότε κάθισα  πίσω και κοίταξα καλά την Α. Με προσοχή να μην την αγχώσω, της συνέστησα ήρεμα να πάει να κάνει εξετάσεις αίματος για να αποκλείσουμε τυχόν σάκχαρο αλλά να κάνει και Γενική αίματος για να αποκλείσουμε διάφορα προβλήματα με το αίμα της.

"Σίγουρα," σκέφτηκε η Α, "ίσως την επόμενη βδομάδα, όταν θα έχουμε περισσότερο χρόνο." Την προέτρεψα να τις κάνει άμεσα με τη δικαιολογία ότι επειδη έχει πολλή δουλειά να μην το ξεχάσει. Και έτσι έκανε. Πήγε το ίδιο απόγευμα στο μικροβιολόγο της.

 Δυστυχώς τότε ο κόσμος ήρθε ανάποδα.

    «Ο κόσμος μας γύρισε ανάποδα σε ένα απόγευμα, πως μπορεί να συμβεί αυτό; Φαινόταν  υγιής και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τη  διάγνωση της λευχαιμίας !!». λέει ο σύζυγός της,  Μ.

Δυστυχώς οι εξετάσεις αίματος επιβεβαίωσαν  την υποψία μου . Το αίμα της παρουσίαζε αλλοιώσεις και η μικροβιολόγος που είδε το αίμα στο μικροσκόπιο (΄΄ πλακάκι΄΄), διαπίστωσε πολλές βλάβες στα ερυθρά και στα λευκά της αιμοσφαίρια.

Η Α. είχε λευχαιμία!   Δε χάνεται χρόνος.

Ο συνάδελφος αιματολόγος στο νοσοκομείο της Ρόδου, την δέχθηκε άμεσα εκείνο το βράδυ, και αμέσως την επόμενη ημέρα ήταν ήδη στο Αττικό νοσοκομείο της Αθήνας σε ειδικό αιματολογικό τμήμα για τέτοια περιστατικά , όπου οι γιατροί εκεί επιβεβαίωσαν ότι είχε  λευχαιμία και άρχισαν αμέσως θεραπεία. 

Πως ένας οφθαλμίατρος εκπαιδεύεται να ψάχνει παθήσεις στο σώμα μας που εκδηλώνονται στο μάτι

Όταν έκανα την  ειδικότητα μου, ο επικεφαλής του τμήματος οφθαλμολογίας  στο πανεπιστημιακό  νοσοκομείο του Newcastle στην Αγγλία, με δίδαξε  ότι  υπάρχουν πολλές ασθένειες  συνδεδεμένες με το μάτι και ότι πρέπει πρώτα να κοιτάζω και τον ασθενή σαν οργανισμό  αλλά και  τα μάτια του. Και αυτό έκανα. Προσπαθούσα να φροντίσω τον ασθενή και τα μάτια του ταυτόχρονα.

    "Πρώτα απ 'όλα, είμαστε γιατροί, είμαστε εκπαιδευμένοι σε όλες τις πτυχές της ιατρικής προτού να ειδικευτούμε  στην οφθαλμολογία και είναι καθήκον και προνόμιο μας να φροντίσουμε τον ασθενή και όχι μόνο τα μάτια του ασθενούς».

Πολλές ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση έως κάποιους καρκίνους, μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα μέσω αναλυτικής εξέτασης των οφθαλμών. Επειδή το μάτι είναι ένα σημαντικό μέρος του νευρικού μας συστήματος, ανωμαλίες μπορούν να ανιχνευθούν στα νεύρα του ματιού αλλά και στα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του οφθαλμού πριν εμφανιστούν σε άλλα μέρη του σώματος.

 

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ανθρώπου.

Οι γιατροί-αιματολόγοι της Α.  πιστεύουν ότι αν δεν είχε αντιμετωπιστεί νωρίς, μπορεί να είχε  πεθάνει μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Σήμερα  ένα χρόνο μετά από την έναρξη της θεραπείας της Α. η ασθένεια της δείχνει να έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς.

Με την αγάπη και την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων της  στη Ρόδο ,η Α. βλέπει πλέον τη ζωή από άλλη γωνία.

«Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα συνέβαινε με την Α. , αν ο οφθαλμίατρος μας κος Χατζηνικόλας Γ. Κων/νος δεν την είχε είχε εξετάσει εκείνη την σημαδιακή ημέρα.», είπε ο σύζυγός της Μ.

«Πρώτα απ 'όλα, είμαστε γιατροί», του είπα εγώ.  «Είμαστε εκπαιδευμένοι σε όλες τις πτυχές της ιατρικής προτού να ειδικευτούμε στην οφθαλμολογία και είναι καθήκον μας  να φροντίζουμε τον ασθενή γενικά  και όχι μόνο τα μάτια του ασθενούς αυτού».

Μόλις την είδα να μπαινει μέσα στο ιατρείο μου , σηκώθηκα και την αγκάλιασα σφιχτά γιατί χάρηκα τόσο πολύ που είναι καλά και μπορεί να φροντίζει τον εαυτό της αλλά και την οικογένεια της ξανά.

Αυτή είναι μια αληθινή ιστορία ενός γεγονότος που συνέβη πρόσφατα στη Ρόδο.

 

Εύχομαι ολόψυχα να υπάρξει πλήρης ίαση και να είναι παρελθόν η λευχαμία που  ταλαιπώρησε την Α. ένα χρόνο τώρα.  

 

Η ΕΥΧΑΡΙΣΤΉΡΙΑ ΚΆΡΤΑ ΤΗΣ Α. ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΗΣ Μ.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΡΤΑΣ

Copyright 2019 - All Rights Reserved

Ο Σχεδιασμός και η Ανάπτυξη της ιστοσελίδας έγινε από την RodosWebs