Οδηγίες για τη σωστή χρήση των φακών επαφής

Το πιο βασικό είναι να γίνει η σωστή επιλογή του είδους και της ποιότητας του φακού επαφής. Πολλοί είναι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην επιλογή του καταλληλότερου φακού επαφής για ένα μάτι.

Τοποθέτηση φακών επαφήςΥπάρχουν φακοί επαφής για:

  • Αστιγματισμό,
  • Μυωπία,
  • Υπερμετρωπία και
  • ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΑΚΟΙ ΙΔΙΟΙ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΑΚΟΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ.

A. Καθαριότητα

1. Η καθαριότητα είναι πάρα πολύ σημαντική για την υγεία των ματιών σας.

2. Κάθε φορά που πιάνετε τον φακό επαφής (είτε για να τον φορέσετε είτε για να τον βγάλετε από το μάτι σας) φροντίστε ώστε να έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας με σαπούνι και να τα έχετε ξεβγάλει πολύ καλά (μπορείτε να τα σκουπίσετε με μια καθαρή πετσέτα που να μην αφήνει χνούδι).

Φροντίστε ώστε να έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας με σαπούνι και να τα έχετε ξεβγάλει πολύ καλά

Β. Χειρισμοί

1. Προσέχετε μη σκίσετε το φακό με τα νύχια σας.

2. Αν σφίξετε το φακό πολύ δυνατά ανάμεσα στα δάχτυλά σας την ώρα που τον βγάζετε, και έχει μείνει διπλωμένος στην παλάμη σας, τότε ρίξτε λίγο υγρό φακών επαφής επάνω, και με λίγο μασάζ, θα ξεδιπλωθεί ξανά.

3. Οι χειρισμοί τοποθέτησης και αφαίρεσης των φακών είναι σκόπιμο, τουλάχιστον στην αρχή, να γίνονται πάνω από μια καθαρή, σκούρου χρώματος, πετσέτα που θα έχετε στρώσει πάνω στο νιπτήρα μπροστά σας,  ώστε αν σας πέσει ο φακός, να μη χαθεί ούτε να λερωθεί.

4. Αν ο φακός πέσει κάτω, σηκώστε τον με προσοχή, πλύνετε τον καλά με το ειδικό υγρό φακών επαφής, τοποθετήστε τον ξανά μέσα στη θήκη και αφήστε τον 4-6 ώρες για να απολυμανθεί.  Αν ο φακός βρεθεί για οποιοδήποτε λόγο αφυδατωμένος (ξεραμένος) είτε μέσα είτε έξω από τη θήκη του χειριστείτε τον με ιδιαίτερη προσοχή γιατί είναι εξαιρετικά εύθραυστος. Τοποθετήστε τον στη θήκη (εφ' όσον είναι έξω απ' αυτήν), γεμίστε την με υγρό φακού επαφής και περιμένετε μισή ώρα. Ο φακός θα ενυδατωθεί, θα ξαναγίνει μαλακός οπότε πλέον θα μπορείτε να τον πιάσετε και να τον εξετάσετε. Αν δεν φαίνεται να έχει πάθει κάτι τότε μπορείτε να τον ξαναφορέσετε αφού όμως απαραιτήτως προηγουμένως τον απολυμάνετε. Είναι ωστόσο καλύτερο να εξεταστεί από το γιατρό σας στο μικροσκόπιο.

5. Αν ο φακός μετατοπιστεί από τον κερατοειδή (επειδή π.χ. τρίψατε δυνατά τα μάτια σας), ανοιγοκλείστε τα μερικές φορές και ο φακός θα επανέλθει στη θέση του.

6. Αν ο φακός, για κάποιο λόγο, διπλωθεί μέσα στο μάτι τότε η όραση δε θα είναι καλή και ο φακός θα σας ενοχλεί. Βγάλτε το φακό, βρέξτε τον με το κατάλληλο υγρό και ξαναβάλτε τον στο μάτι σας.

Γ. Συντήρηση - Καθαρισμός - Απολύμανση

1. Ακολουθείτε πάντοτε λεπτομερώς τις οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης που σας έχουν δοθεί ή που αναγράφονται. Μην παραλείπετε τίποτε γιατί αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες τόσο για τα μάτια όσο και για τους φακούς σας.

2. Να χρησιμοποιείτε πάντα το ίδιο υγρό φακών επαφής, και το οποίο δε σας προκαλεί καμία αλλεργία ή ενόχληση.

3. Αν εμφανιστεί το παραμικρό στίγμα στο φακό σας που δεν φεύγει με το συνηθισμένο καθαρισμό που κάνετε, αντικαταστήστε το φακό με ένα καινούριο.

Δ. Για μια πιο άνετη χρήση των φακών επαφής

1. Συνηθίστε να είστε τακτικοί στον καθαρισμό και στην έγκαιρη αντικατάστασή τους.

2. Προσέχετε όταν έχετε το φακό στο δάκτυλό σας, αυτός να μην είναι από την ανάποδη πλευρά (σαν βαθύ πιάτο) αλλά από την καλή (σαν φλιτζάνι)

Προσέχετε όταν έχετε το φακό στο δάκτυλό σας, αυτός να μην είναι από την ανάποδη πλευρά (σαν βαθύ πιάτο) αλλά από την καλή (σαν φλιτζάνι)

Η διαφορά στο αν ο φακός είναι από την ανάποδη ή τη σωστή πλευρά, μπορεί να είναι απλή έως και περίπλοκη, αλλά πριν βάλετε το φακό επαφής στο μάτι σας, να σιγουρευτείτε ότι μοιάζει σαν μισή μπάλα, ,και όχι σαν ένα μπόλ σούπας με χείλος – στεφάνι.

3. Φροντίστε πάντοτε να έχετε μαζί σας τη θήκη των φακών σας και μάλιστα γεμάτη με το υγρό συντήρησης. Μπορεί απρόβλεπτα να χρειαστεί να τους βγάλετε, και να συνεχίσετε τη δραστηριότητα σας με τα γυαλιά σας.

4. Να έχετε πάντα μαζί σας τεχνητά δάκρυα – υποκατάστατα δακρύων. Μπορεί να χρειαστεί να βάλετε μερικές  σταγόνες στα μάτια σας αν στεγνώσουν οι φακοί σας, ιδίως το καλοκαίρι.

5. ΠΟΤΕ μην κοιμάστε το βράδυ φορώντας τους φακούς επαφής σας. Μόνο συγκεκριμένοι φακοί επαφής έχουν εγκριθεί για συνεχόμενη χρήση ακόμα και το βράδυ κατά τον ύπνο. Αν κοιμηθείτε φορώντας τους φακούς και όταν ξυπνήσετε βλέπετε θολά, ρίξτε μερικές σταγόνες τεχνητά δάκρυα στα μάτια σας και περιμένετε.  Σε περίπου μισή ώρα το θάμπωμα θα έχει φύγει. Αν παραμείνει βγάλτε το φακό και αφήστε τον στη θήκη του μαζί με υγρό για μερικές ώρες.

6. Αν αισθανθείτε την παραμικρή ενόχληση βγάλτε αμέσως τον φακό, πλύνετέ τον με το ειδικό υγρό για φακούς επαφής και εξετάστε τον προσεκτικά σε έντονο φως προσέχοντας αν υπάρχει επάνω ξένο σώμα ή σκίσιμο. Αν δεν συμβαίνει τίποτε απ' όλ' αυτά, ξεπλύνετέ τον ξανά με το ειδικό υγρό και ξαναφορέστε τον. Αν η ενόχληση επιμείνει, βγάλτε τον αμέσως και επικοινωνήστε  ΑΜΕΣΑ με το γιατρό σας.

7. Αν το μάτι κοκκινίσει, τσιμπλιάσει ή πονέσει συμβουλευθείτε ΑΜΕΣΩΣ το γιατρό σας. Θυμηθείτε ότι, σε οποιαδήποτε παρόμοια ενόχληση, πρέπει οπωσδήποτε να βγάλετε αμέσως το φακό σας.

8. Αν η ενόχληση χειροτερεύει μετά την αφαίρεση του φακού επαφής αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα και απαιτείται άμεση εξέταση από οφθαλμίατρο. Μην ξαναβάλετε τον φακό σας έστω κι αν αυτό σας ανακουφίζει.

9. Στην εγκυμοσύνη μπορεί να ελαττωθεί η ανοχή σας στους φακούς επαφής. Σ' αυτή την περίπτωση πρέπει η χρήση τους είτε να μειωθεί σημαντικά είτε να διακοπεί.

10. Κλείνετε τα μάτια σας όταν φοράτε φακούς επαφής και παράλληλα χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε spray (κολόνια, λακ κ.ά.).

fakoi-epafis-0411. ΠΑΝΤΑ βάζετε τους φακούς σας ΠΡΙΝ βάλετε make up, ή eyeliner

και ΠΑΝΤΑ, ΠΡΩΤΑ  ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΕΤΕ και ΜΕΤΑ αφαιρείτε το οποιοδήποτε μακιγιάζ.

12. Μη βάζετε στα μάτια σας κανένα κολλύριο χωρίς τη συμβουλή Οφθαλμίατρου και ιδιαίτερα όταν φοράτε φακούς επαφής.

13. Αν φοράτε τους φακούς επαφής μέσα στη θάλασσα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τους χάσετε πολύ εύκολα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ ΣΕ ΠΙΣΙΝΕΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΕΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ.

14. Βάζετε πάντα καινούριο υγρό φακών επαφής στη θήκη κάθε φορά που βάζετε μέσα τους φακούς σας. Μην αφήνετε ποτέ το υγρό της προηγούμενης ημέρας. Αν δεν φοράτε τους φακούς σας κάθε μέρα, διατηρήστε τους μέσα στη θήκη με υγρό συντήρησης που να το αλλάζετε τακτικά (κάθε 2-3 ημέρες).

15. Μη φοράτε φακούς όταν έχετε οποιαδήποτε φλεγμονή στο μάτι.

16. Είναι απαραίτητο να ελέγχει προληπτικά ο γιατρός σας τα μάτια σας κάθε 9-12  μήνες.

17. Φοράτε τα γυαλιά σας όταν βρίσκεστε στο σπίτι σας.

18. Αν βρίσκεστε για πολλή ώρα σε χώρο με κακό εξαερισμό , οι φακοί σας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να στεγνώνουν εύκολα.

Δ. Καλλυντικά και Φακοί Επαφής

1. Σκιά: Οι σκιές που γυαλίζουν λερώνουν πολύ εύκολα τους φακούς. Οι σκιές σε κρέμα είναι προτιμότερες από τις σκιές σε σκόνη.

2. Eyeliner: Ποτέ μη βάζετε eyeliner πιο μέσα από τη γραμμή των βλεφαρίδων. Μπορεί να βουλώσουν τα στόμια των σμηγματογόνων αδένων που βρίσκονται εκεί.  Η απρόσεκτη χρήση του eyeliner μπορεί να λερώσει τους φακούς.

3. Mascara: Η υδροδιαλυτή mascara είναι προτιμότερη δεδομένου ότι οι κηλίδες της αφαιρούνται πιο εύκολα από τους φακούς.

4. Spray μαλλιών: Έχετε πάντοτε τα μάτια σας κλειστά όταν βάζετε spray ή λακ στα μαλλιά σας. Περιμένετε να κατακαθίσουν τα σταγονίδια πριν ανοίξετε τα μάτια σας. Η βλάβη των φακών επαφής από τα spray της λακ είναι μόνιμη και έτσι  αχρηστεύονται οι φακοί.

5. Καλλυντικά για την αφαίρεση του μακιγιάζ - Κρέμες ενυδάτωσης της επιδερμίδας: Βάζετε την κρέμα αφού πρώτα έχετε φορέσει τους φακούς. Χρησιμοποιείτε σαπούνια χωρίς λιπαρά συστατικά (λανολίνη κ.ά.) όταν πλένετε τα χέρια σας πριν ασχοληθείτε με τους φακούς.

Κωνσταντίνος Γ. Χατζηνικόλας, MD

Κωνσταντίνος Γ. Χατζηνικόλας, MD

Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ειδικευθείς στη Μεγάλη Βρετανία
Εξειδικευθείς στην αντιμετώπιση της Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας και της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς κηλίδας. (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Newcastle - Αγγλία)

Copyright 2020 - All Rights Reserved

Ο Σχεδιασμός και η Ανάπτυξη της ιστοσελίδας έγινε από την RodosWebs