Επεμβάσεις Botox προσώπου

Botox είναι η εμπορική ονομασία μιας τοξίνης του βακτηριδίου Clostridium botulinum.

Οι ενέσεις Botox® είναι ένα αραιωμένο φάρμακο το οποίο παραλύει - εξασθενεί τους μύες που προκαλούν, με τη σύσπασή τους, τις ρυτίδες.

Το ΒΟΤΟΧ είναι μια πρωτεΐνη καθαρμένη η οποία δρα εμποδίζοντας τις ώσεις του υπερδιεγερμένου νεύρου, που προκαλεί την υπερβολική σύσπαση των μυών, ή την λειτουργία των αδένων.

Η εφαρμογή ΒΟΤΟΧ είναι η πιο δημοφιλής μη-χειρουργική αισθητική επέμβαση που γίνεται σε όλο τον κόσμο.

Η κλινική χρήση του  BOTOX® (botulinum toxinA) είναι το αποτέλεσμα μελέτης, για πάνω από 50 χρόνια, της βοτουλινικής τοξίνης Α.  Το ΒΟΤΟΧ είναι ένα από τα πιο πολύπλευρα και ευρέως μελετημένα φάρμακα , με περίπου 2000 δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα διεθνή περιοδικά. Το ΒΟΤΟΧ έχει ήδη εγκριθεί και χρησιμοποιείται σε περίπου 80 χώρες, για 21 διαφορετικές ενδείξεις.

Η χρήση των ενέσεων Βotox

Χρήση των ενέσεων botoxΧρήση των ενέσεων botoxΧρησιμοποιούνται σε διάφορες ιατρικές καταστάσεις που περιλαμβάνουν:

  • σπασμό των μυών του προσώπου ή και σε άλλα εντοπισμένα σημεία
  • βλεφαρόσπασμος (΄΄παίζει το βλέφαρο΄΄)
  • σπαστικότητα μυών
  • σπασμοί μυών του αυχένα (αυχενική δυστονία) και
  • ευθυγράμμιση των ματιών (στραβισμός)

Επίσης είναι και φάρμακο πρόληψης κεφαλαλγιών σε ενήλικες με χρόνια ημικρανία (με 15 ή και περισσότερες ημέρες το μήνα, που διαρκούν 4 ώρες την ημέρα ή και περισσότερο.)

Εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο έχουν αντιμετωπιστεί για θεραπευτικούς σκοπούς με ΒΟΤΟΧ, για πάνω από 20 χρόνια.

Το 2012 είχαν γίνει  5.379.360 ενέσεις ΒΟΤΟΧ- βοτουλινικής τοξίνης, δηλαδή 258 % αύξηση σε σχέση με το έτος 2000.

Ποιά είναι η ιστορία του ΒΟΤΟΧ;

Η βοτουλινική τοξίνη είχε μελετηθεί στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 για να αντιμετωπίζονται διάφορες νευρολογικές διαταραχές.

Το ΒΟΤΟΧ χρησιμοποιήθηκε για να αντιμετωπίζονται διάφορες καταστάσεις των ματιών όπως βλεφαρόσπασμος, (μη ελεγχόμενος βλεφαρισμός) και στραβισμός. Οι γιατροί παρατήρησαν ότι μια απρόσμενη επιπλοκή της θεραπείας με ΒΟΤΟΧ, ήταν η μείωση των ρυτίδων ανάμεσα στα φρύδια.

Οι γιατροί παρατήρησαν ότι μια απρόσμενη επιπλοκή της θεραπείας με ΒΟΤΟΧ, ήταν η μείωση των ρυτίδων ανάμεσα στα φρύδια.

Πότε το F.D.A ενέκρινε το Botox®;

Το 1989, το FDA ενέκρινε τη χρήση του Botox για προβλήματα των μυών των ματιών.

Το Δεκέμβριο του 2000 το FDA ενέκρινε το Botox ® για την αντιμετώπιση εγκεφαλικής δυστονίας (μια διαταραχή που προκαλεί σοβαρές συσπάσεις του αυχένα και των ώμων.)

Τον Απρίλιο του 2002 το FDA ενέκρινε το Botox για την αντιμετώπισης των ρυτίδων στο μέτωπο.

Τον Ιούλιο 2004 εγκρίθηκε η χρήση του για την αντιμετώπιση της υπερβολικής εφίδρωσης στις μασχάλες.

Το Μάιο 2010 το Botox εγκρίθηκε η χρήση του για την αντιμετώπιση της σπαστικότητας των άνω άκρων (κατάσταση που προκαλεί δυσκαμψία στους μύες στα δάκτυλα, καρπό και αγκώνα).

Τον Οκτώβριο 2010, το FDA ενέκρινε το Botox για την αντιμετώπιση των χρόνιων ημικρανιών σε ενήλικες.

Τι είδους ρυτίδες μπορεί η εφαρμογή ενέσεων Botox® αντιμετωπίσει;

Το Βοtox μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε ρυτίδες που οφείλονται σε σύσπαση μυών. Αυτές οι ρυτίδες είναι οι περιοχές συνοφρύωσης, οι ρυτίδες του μετώπου, το πόδι της χήνας και στον λαιμό.

Τι θα γίνει κατά την πρώτη σας επίσκεψη;

Ο κος Χατζηνικόλας θα σας ζητήσει να κάνετε σύσπαση των μυών του προσώπου σας, (να συνοφρυωθείτε, να χαμογελάσετε, και να "θυμώσετε", αλλά και να κοιτάξετε προς το ταβάνι με τα μάτια σας.), για να εξετάσει και να φωτογραφήσει την περιοχή που θα αντιμετωπιστεί με το ΒΟΤΟΧ.

Αυτό θα βοηθήσει τον κο Χατζηνικόλα να καθορίσει το ακριβές σημείο έγχυσης αλλά και τη δοσολογία του ΒΟΤΟΧ. Η ένεση γίνεται συνήθως με μια πάρα πολύ λεπτή βελόνα. Ο συνολικός χρόνος κρατάει συνήθως λιγότερο από 15 λεπτά. Ο αριθμός των ενέσεων εξαρτάται συνήθως από τον τύπο των ρυτίδων που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η αναισθησία ΔΕΝ είναι απαραίτητη.

Που γίνεται η εφαρμογή του Botox ;

Πολύ συχνά χρησιμοποιείται στις οριζόντιες γραμμές του μετώπου, στο "πόδι της χήνας" (γραμμές στην εξωτερική γωνία των ματιών) και τις γραμμές συνοφρύωσης (ανάμεσα στα φρύδια) οι οποίες προκαλούνται από τη σύσπαση των μυών όταν κάποιος συνοφρυώνεται, όταν κοιτάζει με μισόκλειστα μάτια, και όταν εστιάζει - συγκεντρώνεται.

Εφαρμογή του BotoxΕφαρμογή του Botox

Ρυτίδες που δημιουργήθηκαν από την έκθεση στον ήλιο και λόγω βαρύτητας, ΔΕΝ ανταποκρίνονται στο ΒΟΤΟΧ.

Πως δρα το Botox;

Το Botox δρα εμποδίζοντας την απελευθέρωση του χημικού διαβιβαστή (νευροδιαβιβαστής) ο οποίος επιστημονικά λέγεται ακετυλχολίνη. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής που βρίσκεται μέσα στα νευρικά κύτταρα, συνήθως μεταφέρει τη νευρική ώση στο μυ, και τον κάνει να συσπάται. Με την απουσία της ακετυλοχολίνης, ο μυς παραλύει - δε μπορεί να συσπαστεί.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η δράση της ένεσης Botox περιορίζεται στην περιοχή της ένεσης και το αποτέλεσμα είναι προσωρινό επειδή οι νευρικές ίνες έχουν την ικανότητα να αναγεννιούνται μετά από μερικούς μήνες. Περίπου μια εβδομάδα μετά από τις ενέσεις, οι ρυτίδες αρχίζουν να εξαφανίζονται. Παρ’όλα αυτά το γεγονός αυτό δεν εμποδίζει κάποιον να έχει εκφραστικότητα στο πρόσωπο του.

Το Botox εμποδίζει τη μεταφορά των σημάτων από τα νεύρα προς του μύες. Ο μύς στον οποίο γίνεται η ένεση του ΒΟΤΟΧ, δε μπορεί πλέον να συσπάται, οπότε οι ρυτίδες χαλαρώνουν και εξαφανίζονται.

Πως γίνεται η εφαρμογή του Botox;

Η εφαρμογή του Botox διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, και δεν απαιτεί αναισθησία. Αφού γίνει απολύμανση της περιοχής, οι ενέσεις του Botox γίνονται με μια μικρή πολύ λεπτή βελόνα μέσα σε συγκεκριμένους μύες και με μικρή μόνο ενόχληση. Γενικά το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται στις 3 με 7 ημέρες. Είναι καλύτερα να αποφύγετε το αλκοόλ τουλάχιστον για μια εβδομάδα πριν την επέμβαση.  Ασπιρίνη και γενικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα πρέπει να τα σταματήσετε για 2 εβδομάδες πριν την εφαρμογή του Βotox, για να μειωθεί η πιθανότητα να πρηστεί το σημείο έγχυσης του Βotox.

Πως είναι η ανάρρωση μετά τη θεραπεία με Botox®;

Δεν υπάρχει ανάγκη για ανάρρωση. Μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές - φυσιολογικές σας δραστηριότητες αμέσως. Θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες για το τι ακριβώς πρέπει να αποφεύγετε και τι πρέπει να προσέχετε.

Πόσο καιρό διαρκεί το αποτέλεσμα του Botox;

Τα αποτελέσματα από το Botox κρατάνε από 3 έως και 4  μήνες. Όσο ο μυς επιστρέφει σταδιακά στη φυσιολογική του λειτουργία, οι γραμμές και οι ρυτίδες αρχίζουν να ξανα-εμφανίζονται οπότε πρέπει να αντιμετωπιστούν ξανά. Με τον καιρό οι γραμμές και οι ρυτίδες συχνά φαίνονται λιγότερο γιατί οι μύες έχουν εκπαιδευθεί να χαλαρώνουν. Άτομα που έκαναν συνεχή θεραπεία με Botox για πάνω από 12 μήνες, μετά μπορεί να χρειάζονται θεραπεία κάθε 6 μήνες.

Όμως μερικά άτομα που κάνουν θεραπεία με τις ενέσεις  Botox, φτάνουν στο σημείο να αναπτύσσουν αντισώματα στο φάρμακο, και έτσι εξουδετερώνεται η δράση του φαρμάκου πολύ σύντομα, με αποτέλεσμα ανεπιτυχή θεραπεία. Το αποτέλεσμα είναι προσωρινό και διαρκεί από 3 έως και 4 μήνες, και η διάρκεια αυτή  εξαρτάται από το κάθε άτομο, τη δόση που έγινε,  και την ένδειξη που είχε.

Το ΒΟΤΟΧ πρέπει να χορηγείται ΜΟΝΟ από εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο γιατρό.

Πριν και μετά την επέμβαση botox προσώπουΠριν και μετά την επέμβαση botox προσώπου

Ποιές είναι οι παρενέργειες του Botox ;

Προσωρινό τοπικό πρήξιμο (στα σημεία της ένεσης- σαν τσίμπημα από κουνούπι) είναι το πιο συχνή παρενέργεια του Botox.

Πονοκέφαλοι που συνήθως εξαφανίζονται σε 24-48 ώρες, μπορεί να εμφανιστούν αλλά αυτό είναι αρκετά σπάνιο.

Ένα μικρό  ποσοστό ασθενών μπορεί να εμφανίσει πτώση άνω βλεφάρου, το οποίο υποχωρεί μέσα σε 3 εβδομάδες από την ημέρα της ένεσης. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν δεν ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες που σας δίνονται, όπως για παράδειγμα: δεν πρέπει να τρίβετε για περίπου 12 ώρες, μετά την ένεση, την περιοχή στην οποία έγινε το Βotox. Αν προκληθεί πτώση αυτή αντιμετωπίζεται είτε με ειδικές σταγόνες είτε με εφαρμογή Botox σε ειδικό σημείο.

Ποιοί ΔΕΝ πρέπει να κάνουν Botox;

Έγκυες, γυναίκες που θηλάζουν, ή έχουν κάποια νευρολογική διαταραχή, δεν πρέπει να κάνουν Βotox.

Επειδή το Botox ΔΕ δουλεύει για όλες τις ρυτίδες, μια επίσκεψη σε ειδικό οφθαλμίατρο θα σας βοηθήσει σημαντικά.

Κωνσταντίνος Γ. Χατζηνικόλας, MD

Κωνσταντίνος Γ. Χατζηνικόλας, MD

Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ειδικευθείς στη Μεγάλη Βρετανία
Εξειδικευθείς στην αντιμετώπιση της Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας και της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς κηλίδας. (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Newcastle - Αγγλία)

Copyright 2020 - All Rights Reserved

Ο Σχεδιασμός και η Ανάπτυξη της ιστοσελίδας έγινε από την RodosWebs