Εγκρίθηκε κολλύριο , για τη θεραπεία της επίκτησης πτώσης άνω βλεφάρου

Ένα κολλύριο που ονομάζεται Upneeq είναι το πρώτο φάρμακο που έχει εγκριθεί από το F.D.A - Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών για τη θεραπεία της επίκτητης πτώσης, μια κατάσταση όπου το άνω βλέφαρο πέφτει και σκεπάζει το μάτι.

Υπολογίζεται ότι το 11,5% των ενηλίκων έχουν πτώση βλεφάρων, αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν ότι θεωρείται διαταραχή - ή ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Η πτώση βλεφάρου, εμφανίζεται όταν οι μύες που κρατούν το μάτι ανοιχτό χάνουν τη λειτουργία τους με την ηλικία. Μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο μάτια. Καθώς το βλέφαρο πέφτει, το άνοιγμα των ματιών μικραίνει και μπορεί να μειωθεί-επηρρεαστεί η όραση γιατί καλύπτεται μέρος ή ολόκληρη η κόρη του ματιού του ατόμου αυτού.

«Αυτή είναι μια συναρπαστική εξέλιξη για άτομα που πάσχουν από επίκτητη πτώση βλεφάρου, που είχαν περιορισμένες επιλογές θεραπείας. Το πιο δοκιμασμένη μέθοδος αυτής της κατάστασης ήταν μέχρι τώρα η χειρουργική επέμβαση. Αλλά δεν είναι όλοι υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση. Η εκτός έγκρισης χρήση άλλων οφθαλμικών φαρμάκων (off-label) είναι ασφαλής μόνο για βραχυπρόθεσμη θεραπεία. Τώρα έχουμε μια μη-επεμβατική , πιθανα μακράς διάρκειας θεραπεία γι ανα προσφέρουμε στους ασθενείς αυτούς.

Διόρθωση πτώσης βλεφάρων ΧΩΡΙΣ χειρουργική επέμβαση.

Το φάρμακο αυτό, δίνει μια εναλλακτική στη χειρουργική επέμβαση. Το κολλύριο Upneeq δουλεύει επάνω στο μυ που σηκώνει το άνω βλέφαρο. Κάνει το μυ αυτό να συσπάται, επιτρέποντας στο άνω βλέφαρο να ανοίγει κατά 1-2 χιλιοστά περισσότερο από πριν την έναρξη της θεραπείας.

Το Upneeq, το οποίο περιέχει την ίδια δραστική ουσία (oxymetazoline) με ρινικά σπρέυ, πρέπει να εφαρμόζεται μια φορά την ημέρα συνέεια γιαν αείναι το αποτέλεσμα σταθερό και συνεχές. Αλλά σε αντίθεση με τα ρινικά σπρέυ με την ίδια δραστική ουσία , που ΔΕΝ είναι ασφαλή για μακράς διάρκειας χρήση, το Upneeq μπορεί να χρησιμοποιείται επ’ αόριστον.

Η πτώση άνω βλεφάρου , μπορεί να βοηθήσει μερικούς ασθενείς , περισσότερο από άλλους.

Το Upneeq μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του ήπιου και μέτριου βαθμού πτώσης του άνω βλεφάρου σε ενήλικες που έχουν αποκτήσει την πτώση ή σχετίζεται με την ηλικία η πτώση αυτή.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει άτομα που αντιμετωπίζουν βλεφαρόπτωση ως παρενέργεια της αισθητικής θεραπείας με botox.

Δεν θα λειτουργήσει για άτομα που έχουν πτώση βλεφάρου λόγω περίσσειας δέρματος του βλεφάρου, που έχουν πτώση οφρύος (φρύδι)  ή υποκείμενου τραυματισμού των ματιών ή νευρολογικών προβλημάτων. Το φάρμακο δεν αποτελεί θεραπεία για τη συγγενή πτώση και δεν έχει μελετηθεί σε παιδιά.

Ορισμένοι ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με καρδιαγγειακή νόσο ή υψηλή αρτηριακή πίεση, πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης προτού πάρουν αυτό το φάρμακο. Γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν θα πρέπει επίσης να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

Ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες - όπως ξηροφθαλμία, ερεθισμός ή ερυθρότητα στα μάτια, θολή όραση και κεφαλαλγία - εμφανίστηκαν σε πολύ λίγους (περίπου 1% έως 5%) των ασθενών που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές για το Upneeq.

Οφθαλμολογικη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας  

Ophthalmic Day CLinic

Κων/νος Γ. Χατζηνικόλας 

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Copyright 2024 - All Rights Reserved

Ο Σχεδιασμός και η Ανάπτυξη της ιστοσελίδας έγινε από την RodosWebs